CONSULTĂ DEX |
Verbul a îmboldi conjugat la prezent
Verbul a îmboldi conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a îmboldi conjugare la condițional prezent
Verbul a îmboldi conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a îmboldi la conjunctiv prezent
Conjug a îmboldi la imperfect
A îmboldi conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a îmboldi conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a îmboldi la perfectul simplu
Conjugarea verbului a îmboldi la perfectul compus
Conjugă a îmboldi la viitor anterior
|
Definiție din
ÎMBOLDÍ, îmboldesc, verb IV.Dicționarul limbii romîne literare contemporane 1. tranzitiv (Cu privire la animale) A împunge, a înțepa spre a îndemna la mers, la tras. Elefanți mînați de cornacii ce-i... îmboldesc. ODOBESCU, S. III 110. Să-mboldim cel boușor. TEODORESCU, P. P. 156. • figurat Îl îmboldea bănuiala că trebuie să fie cît de cît adevăr în zvoana asta nebună. POPA, vezi 207. Afară mă-mboldea frica, În casă nu mi-e nimica! TEODORESCU, P. P. 641. 2. tranzitiv figurat (Cu privire la persoane) A îndemna, a ațîța, a stimula, a împinge la o acțiune. Mă-mboldeai adesea-n verb reflexiv:emuri să verb reflexiv:eau slavă și mărire! Eu nu le voiam, că-n mine nu-ncăpea decît iubire. DAVILA, vezi vezi 92. 3. reflexiv reciproc. (Cu privire la persoane) A se îmbrînci, a se lovi cu coatele, a-și da ghionturi sau brînci. O gloată adîncă, îndesată... împingîndu-se, îmboldindu-se, strivindu-se unii într-alții. BĂLCESCU, O. II 125. |