CONSULTĂ DEX |
Verbul a discuta conjugat la prezent
Verbul a discuta conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a discuta conjugare la condițional prezent
Verbul a discuta conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a discuta la conjunctiv prezent
Conjug a discuta la imperfect
A discuta conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a discuta conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a discuta la perfectul simplu
Conjugarea verbului a discuta la perfectul compus
Conjugă a discuta la viitor anterior
|
Definiție din
DISCUTÁ, discút, verbDicționarul limbii romîne literare contemporane I. 1. intranzitiv (Întrebuințat de obicei cu determinări introduse prin prepoziție «despre», mai rar «asupra») A vorbi, a sta de vorbă cu cineva, a schimba vederi (asupra unei chestiuni); a conversa. Mă legasem cu cîțiva școlari inteligenți și discutam cu ei ceasuri întregi. GALACTION, O. I 14. Discutăm despre mantăile care vor sosi mîine, despre mizerie, despre război. SAHIA, N. 116. Discuta asupra florilor ca un cunoscător. NEGRUZZI, S. I 111. • tranzitiv Ce-ați discutat voi între voi, asta verb reflexiv:eau să aflu. SAHIA, N. 78. 2. tranzitiv (Cu privire la o lucrare, un proiect, o lege etc.) A analiza, a dezbate, de obicei în cadrul unui grup sau al unui colectiv de muncă, cu scopul de a soluționa problemele ivite prin schimb de păreri. vezi delibera. A discuta un statut. A discuta un plan de muncă. ▭ Proiectul [noului program al Partidului Comunist din Suedia] a fost aprobat la plenara din decembrie a Comitetului Central al partidului și urmează să fie discutat în organizațiile de partid, în rîndurile muncitorilor, țăranilor, funcționarilor, intelectualilor, femeilor și tineretului. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2574. 3. intranzitiv A vorbi cu cineva în contradictoriu (și cu pasiune) despre o chestiune. vezi disputa. Costea gîndi cu milă: nu are curaj să discute. C. PETRESCU, C. vezi 94. • tranzitiv Discuta ceva foarte aprins. C. PETRESCU, Î. II 147. |