CONSULTĂ DEX |
Verbul a curge conjugat la prezent
Verbul a curge conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a curge conjugare la condițional prezent
Verbul a curge conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a curge la conjunctiv prezent
Conjug a curge la imperfect
A curge conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a curge conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a curge la perfectul simplu
Conjugarea verbului a curge la perfectul compus
Conjugă a curge la viitor anterior
|
Definiție din
curge vi [Atestat: COD. VOR. 34/4 / V: (reg) cura, (îrg) cure (/ prezentul indicativ: cur, curi, cură) / prezentul indicativ: 3 curg, curgi, curge Ps: cursei Pt: curs / Etimologie: moștenit din latinescul curro, -rere] 1 (Înv) A alerga. 2 (Ent; reg; îc) Cură-în-foc Fluture-de-lumină. 3 (Pop) A o lua la fugă. 4 (despre lichide, mai ales despre apă) A se mișca în direcția pantei. 5 (despre ploaie) A cădea din abundență. 6 (Pop; îe) A gârlă A veni din belșug. 7 (Fam; îe) Va multă apă pe gârlă (sau pe Dunăre) Va trece mult timp. 8 (Fam; îe) Dacă nu , pică Chiar dacă câștigul nu este mare, tot te alegi cu ceva. 9 A fi dus de apă Si: a pluti. 10 (Pan; fig) A se desfășura. 11 (Pfm) A se decolora. 12 A face să curgă (4). 13 (despre ape curgătoare) A se vărsa în... 14 (despre secreții ale corpului) A se scurge (în afară). 15 (despre sânge) A circula. 16 (despre materii nelichide) A se scurge. 17-18 (despre vase) A lăsa să se scurgă lichidul sau materia pe care le conține (datorită unui orificiu). 19-20 (despre alte obiecte) A se desfășura, a se desprinde de pe ceva (căzând). 21 (Pfm; îe) A-i peticele A fi îmbrăcat în haine zdrențăroase. 22 (Fig; despre păr) A atârna. 23-24 A năvăli, a se îngrămădi de peste tot. 25 (despre sunete, vorbe, discursuri etc.) A ieși cu ușurință, fără efort. 26 (despre evenimente) A se desfășura repede, unul după altul. 27 (despre verb reflexiv:eme, viață etc.) A trece. 28 (despre prețuri, bani etc.) A circula. 29 (despre termene, dobânzi etc.) A se socoti de la... 30 A rezulta. 31 (despre corpurile cerești) A evolua pe bolta cerului. 32 A-și avea originea Si: a izvorî, a începe, a proveni, (înv) a obârși. Micul dicționar academic, ediția a II-a |