CONSULTĂ DEX |
Verbul a coace conjugat la prezent
Verbul a coace conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a coace conjugare la condițional prezent
Verbul a coace conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a coace la conjunctiv prezent
Conjug a coace la imperfect
A coace conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a coace conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a coace la perfectul simplu
Conjugarea verbului a coace la perfectul compus
Conjugă a coace la viitor anterior
|
Definiție din
coáce [Atestat: (a. 1560) cuvânt despre BĂTR. I, 10 /II / prezentul indicativ: coc / Etimologie: moștenit din latinescul cocere] 1-2 verb tranzitiv, reflexiv: A (se) supune un aliment acțiunii căldurii (în cuptor) pentru a-l face bun de mâncat. 3 verb tranzitiv: (Trs) A prăji alimente date prin pesmet. 4-5 (Îe) A i-o sau, înv, a-i turta A pregăti cuiva o neplăcere sau pieirea. 6 (Îae) A încerca să-i facă rău cuiva. 7 (Îae) A-i întinde cuiva o cursă. 8 (Înv; îe) A " pe cineva A pândi pe cineva pentru a se răzbuna. 9 (Înv; îe) A pe cineva la inimă A dori răul cuiva. 10 (Înv; îe) A aștepta (sau a lăsa) până se pietroiul A nu mai rămâne nici o speranță. 11 vta (Înv; îe) A mai gusta până s-o A avea răbdare. 12 verb reflexiv: (despre alimente) A deveni bun de mâncat sub acțiunea căldurii (din cuptor). 13 verb reflexiv: (despre fructe, plante etc.) A ajunge la maturitate (devenind bun de mâncat) sub acțiunea soarelui. 14 verb reflexiv: (despre plante) A ajunge să aibă sămânța formată. 15 verb reflexiv: (Îrg; îe) Se -pălește A se pârgui. 16 verb tranzitiv: (C.i. soarele sau căldura) A face ca fructele, plantele etc. să ajungă la maturitate. 17 verb reflexiv: (Fig; despre oameni) A se maturiza. 18 verb reflexiv: (Fig; despre oameni) A se forma din punct de vedere intelectual, psihic etc. 19 verb reflexiv: (Fig; despre oameni) A îmbătrâni. 20 verb reflexiv: (Fig; despre ființe) A se înnăbuși de căldură. 21-22 verb tranzitiv, reflexiv: (despre bube, inflamații, pex, despre părți ale corpului) A (se) face puroi. 23-24 verb tranzitiv, reflexiv: (despre cărămidă) A (se) arde. 25-26 verb tranzitiv, reflexiv: (despre tort) A (se) opări. 27 verb tranzitiv: (C.i. focul) A arde ceva. 28 verb tranzitiv: (Fig; c.i. senzații) A chinui. 29 vta (Fig) A plănui (în mod răuvoitor). 30 verb tranzitiv: (Pex; fig) A urzi. 31 verb reflexiv: (Îrg; despre gândaci) A ajunge la maturitate. 32 verb reflexiv: (îrg; despre porci) A se îngrășa peste măsură. 33 vi (Reg) A dormi foarte mult. 34 verb reflexiv: (despre oameni) A lenevi la soare. 35 verb reflexiv: (despre sâni) A se inflama în lipsa alăptării. 36 verb reflexiv: (Îvp; despre oi) A se îmbolnăvi de plămâni. 37 verb reflexiv: (despre materiale) A se deteriora sub acțiunea soarelui, a timpului, intemperiilor etc. Micul dicționar academic, ediția a II-a |