CONSULTĂ DEX |
Verbul a bodogăni conjugat la prezent
Verbul a bodogăni conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a bodogăni conjugare la condițional prezent
Verbul a bodogăni conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a bodogăni la conjunctiv prezent
Conjug a bodogăni la imperfect
A bodogăni conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a bodogăni conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a bodogăni la perfectul simplu
Conjugarea verbului a bodogăni la perfectul compus
Conjugă a bodogăni la viitor anterior
|
Definiție din
BODOGĂNÍ, bodogănesc, verb IV. l. tranzitiv A vorbi rostind cuvintele încet și nedeslușit; a mormăi. Orășanu își reciti isprava, întîi cu voce tare, apoi scăzută, apoi bodogănind-o ca un țîrcovnic. PAS, L. I 242. Tot cu cetitul și cu scrisul! Zău, trebuie să fi avînd un demirbaș (cap de fier) ca să bodogănești zi și noapte poveștile franțujilor. NEGRUZZI, S. I 221. Dicționarul limbii romîne literare contemporane • absolut Popa bodogănea pe la răscruci. LESNEA, C. despre 87. 2. intranzitiv A vorbi cu ciudă și supărare, a protesta cu jumătate de gură; a cîrti, a bombăni. O bucată de verb reflexiv:eme, lui Moș Gheorghe i se par toate pe dos. Merge, tot bodogănește și se uită cu de-amănuntul la toate celea. spaniolă POPESCU, M. G. 52. Ghiță... iese bodogănind. VLAHUȚĂ, O. A. 352. Unde-i giupîneasa Bălașa, să înceapă iar a bodogăni? ALECSANDRI, T. I 336. ♦ tranzitiv A cicăli, a bate la cap (pe cineva). O bodogănea mereu pe fată. -Prez. industrie persoană persoana a treia singular: el / ea și: bodogăne (STANCU, despre 319). – Variantă: bodrogăní (CREANGĂ, P. 317) verb IV. |