CONSULTĂ DEX |
Verbul a beșica conjugat la prezent
Verbul a beșica conjugat la viitor
Un verb la timpul prezent arată că acțiunea este săvarșită in momentul vorbirii.
Viitorul indică o acțiune care se va desfășura după momentul vorbirii. Este alcătuit din forme specifice verbului a avea + infinitivul verbului de conjugat.
In romană sunt patru forme de viitor propriu-zis și una de viitor anterior, toate formate analitic, distribuite după registre de limbă.
Verbul a beșica conjugare la condițional prezent
Verbul a beșica conjugare la condițional perfect
Modul condițional-optativ este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune dorită sau o acțiune realizabilă dacă este indeplinită o anumită condiție.
Condiționalul-optativ prezent se formează cu verbul auxiliar a avea (aș, ai, ar, am, ați, ar) și infinitivul verbului de conjugat.
In limba romana condiționalul poate fi folosit și pentru relatarea unui fapt despre realitatea căruia nu există certitudine. Un timp verbal ce poate exprima și dorința neimplinita.
Condiționalul-optativ perfect sau Condiționalul perfect se formează din condiționalul-optativ prezent al verbului a fi și participiul verbului de conjugat (eu as fi).
Conjug a beșica la conjunctiv prezent
Conjug a beșica la imperfect
A beșica conjugarea la timpul mai mult ca perfect
Verbul a beșica conjugat la timpul conjunctiv perfect
Conjugare a beșica la perfectul simplu
Conjugarea verbului a beșica la perfectul compus
Conjugă a beșica la viitor anterior
|
Definiție din
beșícă (est) și bășică (vest) forme, plural beșici, bășicĭ (latina vésica, beșică; italiana besciga și vescica, pv. vesiga, limba franceza vessie, spaniolă vejiga, pg. bexiga; albaneză măšikă. despre limba română vine sîrb. bešika). Receptacul membranos care conține urina în corpu animalelor saŭ împlinește altă funcțiune la peștĭ orĭ păsărĭ. Unflătură pe corp produsă de arsură, de cizma care te roade orĭ pe palme de multă muncă, de gimnastică ș.a. Bulbuc, glob cav, unflătură formată de apă, maĭ ales de săpun: fericirea e ca beșicile de săpun, plouă cu beșicĭ. Beșică de boŭ, țiplă pusă în loc de geam (în vechime). Dicționaru limbii românești |