eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă spațială?

Care e spațială?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "spațială":
ansamblu de activități meteorologice care folosesc tehnologie spațială de tipul sateliților meteorologici




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" A priceput indata ce vreau si s-a bucurat mult ca nu vinez cu armele, ci numai cu uneltele de prins poze. El nu ucide fiare si nu suferea nici pe altii sa le haituiasca.
Invoiala s-a facut usor. Bujor se lega sa bata cu mine muntele in cautarea cocosilor, desi era prea tirziu. Incaierarile pentru imperechere trecusera si gainile cazusera la clocit. Dar ca sa nu ma descurajeze cu desavirsire, nadajduia ca poate voi avea norocul sa prind vreo batalie in-tirziata. Uneori cocosii tineri si cei slabanogi, alungati de rivalii puternici, se trag la ascunzisuri. Mai tirziu ies de striga si ei gainile neimperecheate, care, dornice de aventuri, alearga la chemarile lor aprinse. Aici mi-am aratat spaima ca vremea rea sa nu ne prinda iar si sa ne impiedice. El, privind muntele, acum limpede si senin ca un copil, m-a incredintat sa n-am nici o grija: cit vo.i umbla cu el, timpul are sa se tie frumos. Si n-are cu nici un chip sa se schimbe. M-a impresionat legamintui asta al lui Si curios: nu m-am indoit o clipa. Fara sa ma intreb daca prorocirea asta o facea intemeiat pe misterioasa meteorologie a fiarelor si a oamenilor din nemijlocita atingere cu firea. Sau daca se lega sa savirseasca chiar el, cu mestesugurile lui, minunea pe care mi-o intindea cu simplitate si siguranta cu care mi-ar fi fagaduit un pahar cu apa pe care o stia aflatoare sigur in fintina din gradina.
Nu s-a impotrivit sa car cu mine aparatul cel mare, lasat la tamazlic, desi nu vedea cum o sa ma apropii cu el de salbaticiuni. Pentru asta m-a sfatuit sa tocmesc argata, pentru tot timpul cit o sa colindam muntele, pe femeia care ma adusese. Ea sa poarte calabalicul si sa ne astepte seara la locurile de intilnire. Sa stea adica in preajma noastra, gata pentru orice ajutor."
Misiune de incredere poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
METEOROLOGÍE (< limba franceza ) substantiv feminin Știință care studiază proprietățile atmosferei și fenomenele fenomenele care se petrec în cadrul acesteia. După problemele pe care le studiază, se deosebesc: m. generală (cercetează și interpretează ansamblul fenomenelor din atmosferă), m. sinoptică (studiază macroprocesele circulației generale a atmosferei, respectiv formarea cicloanelor, fronturilor atmosferice ș.a. și efectuează cercetări, pe baza analizei hărților sinoptice și a informațiilor furnizate de stațiile meteorologice, în scopul elaborării prevederilor de timp), m. dinamică (studiază mișcările maselor de aer), m. fizica atmosferică (studiază compoziția și structura atmosferică, circulația căldurii și regimul termic din atmosfera și de la supr. Pământului), aerologia și climatologia.
       • M. agricolă = disciplină care studiază influențele fenomenelor meteorologice asupra vegetației cultivate, în diferite perioade ale dezvoltării plantelor.
       • M. spațială = ansamblu de activități meteorologice care folosesc tehnologie spațială de tipul sateliților meteorologici.