eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă propoziție principală și substantiv feminin?

Care e propoziție principală și substantiv feminin?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "propoziție principală și substantiv feminin":
propoziție care nu depinde gramatical de altă propoziție dintr-o frază




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Si parca-n fiecare grup
Obiectul principal sunt Eu,
Ca aurul lichid din stup...

Si ma revad asa cum ieri,"
Spovedanii poezie de Ion Minulescu

" M-am intilnit azi cu varu Vasile. Ca de obicei am povestit citeva ceasuri bune despre Runc si despre nonsalanta si libertatea cu care bravii nostri runcani trateaza viata, pur si simplu. Ne-am amintit (a cita oara?!) de Sasu, de Vasaluc si de Postariu.
Azi a fost rindul varului Vasile sa-mi povesteasca o intimplare absolut tulburatoare. Adevarata, ironica, trista, tragica, coplesitoare. Tema ei: Farsa, Jocul. Personaj principal Postariu.
Postariu nu e atcineva decit Postasul satului. Hitru si adeseori pus pe glume cu ceea ce noi numim, indeobste, viata si moartea. Copil fiind, am stat zile intregi impreuna cu Postariu, fugit de la Scoala sau de acasa, la taifas in camaruta PTTR din fata Cooperativei de Consum. Citeam reviste de literatura, combateam, mai cu foc decit in gradina lui Iocan, despre autori si personaje, puneam nume si porecle, rideam si infloream scene si intimplari din viata satului Runc si, mai ales, inventam jocuri. De pilda citeam, cred ca prin anii76 77, un serial in revista Cutezatorii, scris, mi se pare, de Petre Luscalov, despre o aventura in munti cu lupte si incaierari intre banditi si eroi pozitivi. Toti banditii aveau nume nemtesti sau americane: Enrik, Rudy etc. La sugestia Postariului ne-am impropriat numele. El era Enrik, eu eram Rudy. Cred ca, dupa cite imi amintesc, eu primisem numele banditului celui mai rau si mai periculos. Eram, din aceasta pricina putin bosumflat si, nu ascund, o vreme chiar i-am purtat pica Postariului. Tin minte ca, in armata fiind, Postariu mi-a trimis doua carti postale. Una scrisa cu pix albastru, cealala cu creion chimic. Le pastrez cu sfintenie si le recitesc deseori Violetei si prietenilor. Cartile postale au acest mesaj: Enric catre Rudy. Impreuna cu Sasu, cu Vasaluc, cu Bosota si cu inca alti citiva Postariu a reprezentat pentru mine sarea si piperul Runcului. Fara ei si, mai ales, fara badea Ion Postariu, copilaria mea ar fi fost schiloada si fara pic de culoare."
Postariu poezie de Ioan PINTEA

Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PRINCIPÁL, -Ă, principali, -e, adjectiv

1. Care are importanță deosebită, care este de căpetenie, de frunte. Dragomir este dar persoana principală a piesei. GHEREA, ST. Hristos II 147. Iei biletul pentru concert, și-l lași la intrarea principală în mîna controlorului. CARAGIALE, O. VII 24.
       • (Substantivat) Principalul în leninism este dictatura proletariatului. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2875.

2. (gramatică; în expresie) Propoziție principală = propoziție independentă, care nu depinde de alte propoziții într-o frază.
       • Fond principal de cuvinte vezi fond.