eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă prelucrătoare?

Care e prelucrătoare?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "prelucrătoare":
grupare a ramurilor industriale care cuprinde activitățile de prelucrare și transformare a materiilor prime provenite din industria extractivă și din agricultură, în produse finite, fie bunuri de producție, fie bunuri de consum ex




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ca cele de apus.
Sa aiba Romania industrie si arte,
Scoli bune, raspandite in orisicare parte;"
Dorinta romanului din poezie de Alecu Donici

"Palissy este in aceasta privinta mai plina de eroism decit a lui
Napoleon, fiindca nenumaratele-i infringeri nu l-au putut cu nici un chip dobori si nu s-a lasat pina ce nu a biruit, inzestrind omenirea cu o arta si o industrie noua, cu care s-au hranit in cursul veacurilor milioane de oameni, si care a facut si gloria si bogatia unei tari intregi ca
Franta."
Olarul eroic poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționar enciclopedic
INDÚSTRIE (< limba franceza ) substantiv feminin

1. Ramură a producției materiale (și a economiei naționale) în cadrul căreia au loc (pe scară largă) activitățile de desprindere din natură a unor resurse naturale și de transformare a acestora, precum și a altora (ex. a unor produse ale agriculturii) în bunuri pentru producție și bunuri de consum; prin extensie cuprinde și repararea produselor sale. Activitățile industriale se desfășoară în fabrici, uzine, mine, ateliere, centrale electrice etc.

2. (Cu determinări) Sector, ramură sau subramură de activitate industrială.
       •

I. extractivă = grupare de ramuri ale industriei care cuprinde activitățile de desprindere din natură a unor materii utile (ex. extracția cărbunelui, țițeiului, gazelor naturale, minereurilor), sau care realizează și unele activități de prelucrare primară (ex. prepararea cărbunilor și minereurilor etc.).
       •

I. prelucrătoare = grupare a ramurilor industriale care cuprinde activitățile de prelucrare și transformare a materiilor prime provenite din industria extractivă și din agricultură, în produse finite, fie bunuri de producție, fie bunuri de consum (ex. alimentară, textilă, pielărie și încălțăminte, prelucrarea lemnului, prelucrarea țițeiului, chimică, construcțiile metalice și produse din metal, i. de mașini și echipamente etc.).

I. casnică vezi producție casnică.