eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă nume etnic, -ă?

Care e nume etnic, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "nume etnic, -ă":
etnonim




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ai multe steaguri
Tu nu esti suedez mi-a spus ingerul etnic suedez
Nu pronunti corect: 7777"
Ingerii etnici poezie de Ion Milos

" E adevarat, dupa cum am spus, ca, in loc de societate asezata si-nchegata, n-avem decat o lume de stransura, care isi schimba in fiece zi fizionomia, care nu poate avea porniri mai presus de cele strict utilitare, care nu poate avea traditie nici unitate de gandiri si de simtiri.
Cu toate astea, aceasta lume de stransura misuna aci d-asupra unui element etnic hotarat. Sub tot acest Babei, exista o limba romaneasca, care-si are geniul ei; sub toata aceasta vuitoare vecinie miscatoare, exista un popor statornic, care-si are calitatile si defectele lui specifice, bunul lui simt, o istorie plina de suferinte, nevoi, simtiri si gandiri proprii.
De ce, din straturile acestui popor, nu s-ar putea ivi din cand in cand unele inteligente deosebite, cari sa dea expresie monumentala acelor nevoi, simtiri si gandiri proprii? De ce, chiar din lumea de stransura de asa diverse proveniente, care misuna d-asupra poporului, nu s-ar gasi arareori si individualitati de o provenienta mai aleasa si mai nobila, care sa se insufle de la acele nevoi, simtiri si gandiri ale poporului, si, patrunzandu-se de geniul acestuia, sa-i ilustreze frumoasa limba? De ce se-ntampla asa de rar in literatura, caci de artele celelalte nici vorba nu poate fi, o productie de seama?"
Politica si cultura poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
ETNIC (< limba franceza , latina) adjectiv Referitor la apartenența la un popor; privitor la formele de cultură și de civilizație specifice unui popor.
       • Nume e. = nume de popor. Grup e. = parte a populației dintr-o societate vorbind aceeași limbă, împărtășind aceleași atitudini, comportamente, trăsături mentale etc. ca produs al originii și tradiției culturale comune. Într-o societate, g.e. poate fi asimilat când adoptă modelele culturale comune, sau dominat, atunci când este controlat și i se impune cultura unui alt grup; mai poate fi asociat cu alte grupuri, fiecare păstrându-și însă identitatea culturală.