eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă legist, -ă, legiști, -ste, adjectiv în expresie medic legist?

Care e legist, -ă, legiști, -ste, adjectiv în expresie medic legist?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "legist, -ă, legiști, -ste, adjectiv în expresie medic legist":
medic însărcinat cu lămurirea din punct de vedere juridic a chestiunilor medicale care privesc justiția




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Labele erau inca insfacate de niste opinci uriase, ale caror nojite de par se incrucisau neatinse pe fluiere in sus. Cosul pieptului, de o capacitate napraznica, era intreg. Citeva coaste din stinga purtau inscriptiile unor taieturi adinci prin care ceva ascutit patrunsese in adinc. Ilirca spunea si mai mult. Arcadele orbitale iesite mult in afara inaintau ca niste pridvoare de os. Sub ele se adinceau cit niste pumni de copii gavanele ochilor, ce trebuie sa fi fost extraordinar de mari. Dintii si maselele, intacte, rideau din smaltul lor alb De ceafa scafirliei atirnau inca jurubite lungi de par negru corb ramasita dintr-o bogata chica de barbat. Ceea ce izbea si mai mult, pe albeata de fildes vechi a oaselor era un enorm chimir de piele neagra, care incingea mijlocul scheletului. Un cutit mare, cu prasele de os, se mai tinea inca in el.
Dupa ce medicul legist a cercetat, a masurat si a luat note, s-a purces la deschiderea chimirului. Satul tot holba ochii. Padurarii aproape sa lesine! Scapasem din miini comoara. Din incaperile dedalice ale serparului au curs citiva pumni de aur: galbeni, dubloni, poli, mahmudele si alte monede streine; citeva inele groase de aur cu peceti; niste cercei si putini bani de arama romanesti, care asezau intimplarea cu suta de ani in urma.
Pe atunci hotea prin partile locului banda vestitilor Gogolea si Chiloman, ale caror singure nume bagau lumea in racori. Dintr-o pricina oarecare, imparteala de jaf sau zulie de femei, cele doua capatenii se certara si banda s-a imprastiat fara urme. Se credea ca trecusera pentru totdeauna in Bulgaria. Acum taina se lamurea. Osemintele erau ale unuia din cei doi tilhari care se infruntasera si unul cazuse. Ranit grav, el s-a tirit si s-a prabusit in gorunul inca de pe atunci gros ca un butoi. Poate ca tilharul chiar scobise si marise scorbura, unde se ascundea de potere. Sleit de singele scurs, de sete si de foame, el murise, intepenit acolo."
Taina gorunului poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Marele dicționar de neologisme
LEGÍST

I. substantiv masculin cel care cunoaște și studiază legile; jurist.

II. adjectiv medic = medic specialist în medicina legală.

III. substantiv masculin plural

1. adepți ai unei școli filozofice chineze din secolul IV-III a. Chr. care preconiza, în opoziție cu confucianismul, un stat centralizat, guvernat pe bază de legi și nu de tradiții.

2. grupare a unei școli din evul mediu european care sprijinea lupta feudalității laice împotriva pretențiilor de hegemonie ale papalității. (< limba franceza légiste)