eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă i 165 articol de larg consum mai ales la plural?

Care e i 165 articol de larg consum mai ales la plural?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "i 165 articol de larg consum mai ales la plural":
obiect produs pentru a satisface nevoile de trai ale omului: alimente, îmbrăcăminte, obiecte casnice etc




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" C-o indrazneala uimitoare
Intr-un articol indecent:
Suntem sau nu inferioare? "
Unei feministe la un banchet poezie de Cincinat Pavelescu

" Iar cand te duci sa scrii acasa
Un nou articol vehement,
Te strambi urat, te-asezi la masa..."
Catrene improvizate poezie de George Topirceanu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ARTÍCOL, articole, substantiv neutru

1. Compoziție cu caracter informativ, documentar, științific etc., care are un conținut de sine stătător și se tipărește într-o publicație periodică. Articolele din presa burgheză occidentală oglindesc faptul că dificultățile crescinde economice și ascuțirea contradicțiilor economice dintre țările capitaliste capătă tot mai mare însemnătate în determinarea politicii acestor țări. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2642.
       • Articol de fond = articol cu un conținut general de îndrumare, de orientare în problemele importante actuale; editorial. Cezar... scrie zorit articolul de fond. VLAHUȚĂ, O. A. 256. Articol-program = text scris care cuprinde, în linii largi, concepțiile și programul de activitate ale unei publicații periodice la începutul apariției sale.

2. Diviziune sau subdiviziune într-un document oficial, juridic, legislativ etc., marcată de obicei printr-un număr de ordine sau printr-o literă. Constituția R.P.R. are 105 articole. ▭ Uneori se desfăta ascultîndu-se pe sine cum declama cu patos, fără să cunoască nici un articol din lege. BART, E. 265.
       • Diviziune care conține denumirea sursei de venit sau a motivului de cheltuieli într-un buget sau într-un lian financiar. vezi capitol.

3. Produs al muncii care circulă în societate prin cumpărare și vînzare; obiect de comerț. Capitalistul îl pune, așadar, pe muncitor să confecționeze o valoare de întrebuințare anumită, un articol determinat. MARX, C. I 165
       • Articol de larg consum (mai ales la plural ) = obiect produs pentru a satisface nevoile de trai ale omului: alimente, îmbrăcăminte, obiecte casnice etc. Un foarte important element al creșterii salariului real este reducerea prețurilor la articolele de larg consum. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 335, 2/3.

4. Particulă care se alătură unui substantiv sau unui echivalent al lui pentru a individualiza obiectul denumit de acesta. Articol adjectival. Articol hotărît. - plural și: (învechit, substantiv masculin, 1,2) articoli (ODOBESCU, S. I 499).

– Variantă: (învechit,

1) artícul substantiv neutru