eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă electrică?

Care e electrică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "electrică":
substantiv al cărui ciocănel este acționat de un electromagnet




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Abia asteptam vacantele, sa iau din nou, ca Anteu, atingerea cu pamintul plin cu surprize de aur Acasa iar incepeam sa stau la pinda, sa colind gorganele, sa cercetez rovinele, cind singur, cind cu cite un flacaiandru care mi se destainuia, cerind luminile mele asupra unor prepusuri ale lui.
Acum ma socoteam un cercetator priceput, cu o disciplina aproape stiintifica. Citisem pe Bolliac si pe Odobcscu si pretindeam ca sint in stare sa fac investigatii metodice pe teren. Aveam un arsenal intreg de instrumente, in parte, adica cele originale, faurite de covaciul satului, dupa indicatiile mele. Ma mindream indeosebi cu colectia de sfredele de toate marimile, cu care, inainte de a sapa, sondam maruntaiele locului. Inventasem unul in jurul caruia se rasuceau pina in virful de otel niste fire in legatura cu o baterie electrica. Ajunse in fund, ele trebuiau sa dea de veste printr-o sonerie despre orice metal intilnit cu care raceau contactul. incercarile nu mi-au izbutit si inventia a ramas nebrevetata.
Ce sa-ti spun? Am avut multe aventuri. Am mincat numeroase pacaleli. Am alergat ca un smintit la vapailc unor focuri mincinoase, aprinse cu petrol de sugubetii satului. Ca dezgropam oase de ciini in loc de tezaure, nu era nimic. Gaseam la adincimi considerabile doar o piatra bizara, cind altii la un simplu arat propteau limba plugului intr-o caldarusa cu bani. Asta insa nu ma descuraja deloc. Ma insufletea ceea ce credeam eu pe atunci ca e focul sacru al stiintei. Acum stiu ca era si este altceva. Vesnicele intrebari puse Soartei, Mitul norocului, deghizat pretutindeni in jocul de carti, in loterie, in comori. Nu cistigul in sine, ci cauti favoarea sansei, semnul unei alegeri si al unei predestinari, scris special pentru tine."
Taina gorunului poezie de Vasile Voiculescu

"Visarile pamintului in miezul noptilor,
Buton de sonerie galactica atinge
Si ziua urmatoare rulanta scena schimba."
Strofe libere poezie de Virgil Gheorghiu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SONERÍE, sonerii, substantiv feminin Aparat compus dintr-un electromagnet, al cărui circuit electric se poate închide prin apăsare pe un buton, și dintr-un ciocănel, care lovește înțr-un clopoțel și face să se audă sunete de semnalizare; prin extensie sunetul produs de clopoțel. Cutare institutor pensionar se gîndea să-și instaleze sonerii de alarmă în toate părțile gospodăriei. SADOVEANU, O. VI 385. O sonerie chema strident, metalic și continuu. C. PETRESCU, Î. II 158.
♦ Mică instalație, prevăzută cu un buton, prin care se pune în funcție aparatul descris mai sus. Pe jumătate adormit încă, Horia Țincoca bîjbîise cu mîna soneria de la capătul patului. C. PETRESCU, A. 376. Unul din ei se înălță în vîrful picioarelor și apăsă pe sonerie. SAHIA, U.R.S.S. 189.
♦ Mic clopot metalic care produce sunete intermitente cînd este lovit de un ciocănel activat prin intermediul unei pîrghii.