eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă corespondent1, -ă, corespondenți, -te, adjectiv în expresie membru corespondent?

Care e corespondent1, -ă, corespondenți, -te, adjectiv în expresie membru corespondent?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "corespondent1, -ă, corespondenți, -te, adjectiv în expresie membru corespondent":
membru al unei instituții științifice sau al unei academii, care are aceleași obligații și se bucură de aceleași drepturi ca și un membru activ, cu excepția dreptului de vot




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
De alta parte un corespondent al nostru ne scrie, ca la un ziafet ce marele duce Nicolae a dat ofiterilor la pornirea lor din Chisinau, comandirul-duce le-a tinut un discurs scurt dar coprinzator, in urmatoarele cuvinte:
"
Resbelul poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
corespondént, ă [Atestat: STAMATI, despre / Plural: nți, e / Etimologie: franceza correspondant] 1 substantiv masculin și feminin Persoană care colaborează la un ziar sau la o publicație periodică, trimițând spre publicare informații din locul unde se află. 2 substantiv masculin și feminin Persoană care, în lipsa părinților unui elev, are răspunderea acestuia față de autoritățile școlare. 3 substantiv masculin și feminin (Rar) Persoană cu care cineva este în corespondență (4). 4 substantiv masculin și feminin (Înv) Funcționar la o bancă însărcinat cu ținerea corespondenței (5). 5 substantiv masculin și feminin Negustor care este în legătură cu alt negustor. 6 a Corespunzător. 7 a (Îs) Membru Membru al unei academii, instituții științifice etc., având aceleași obligații și drepturi ca și un membru activ, cu excepția dreptului de a vota. 8 a (Gmț; îs) Unghiuri e Fiecare din unghiurile formate de o secantă și două drepte paralele. 9 a (Corn; îs) Cont Cont pentru instituțiile de credit cu care lucrează o bancă.