eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă compuse: bostan-turcesc vezi bostan; alune-turcești vezi alună; păpușoi- turcesc?

Care e compuse: bostan-turcesc vezi bostan; alune-turcești vezi alună; păpușoi- turcesc?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "compuse: bostan-turcesc vezi bostan; alune-turcești vezi alună; păpușoi- turcesc":
varietate de porumb cu știuletele gros avînd multe rînduri de boabe, de culoare albicioasă




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" - Stai, il opri mai-marele, ispraveste intii cu letinul.
-Apoi e gata, inaltpreasfintite. Letinul acela, in fruntea unei haite de eretici catolici, din aia rasi de barba si musteti ca raspopitii nostri, se protapise in usa Sfintului Mormint, hotariti sa ne impiedice, desi era rindul nostru, al ortodocsilor, sa intram la dumnezeiasca slujba a invierii. Capatasem hatirul cu firman si mare bacsis de la pasa, cirmuitorul turcesc al cetatii. Ca noi, adica grecii, stim sa lucram cind e vorba de drepturile Domnului si pe fata, si prin dos.
Si, spunind acest din urma cuvint, Evtichie tusi Mitropolitul, la auzul acelei vorbe, clipi si privi in alta parte."
Ispitele parintelui Evtichie poezie de Vasile Voiculescu

" Marea pairea ca evoca dinspre Stambul murmurul salbaticiei si omorurilor mahomedane
Am stat mult printre ruinile cartierului turcesc. Peste umilinta lui impietrita, marea punea aureola unui amurg feeric, impaciuitor, iar peste bolovanii colturosi negri si murdari, filoane de aur nestatornic si o poezie aproape dureroasa. Muezinul din virful minaretului trimitea o binecuvintare pe ruinele unui trecut atit de obscur si crud. Cintecul liturgic, subtiat, taraganat si incolor, picura notele cu aceeasi tortura cu care invoca Divinitatea.
Nicaieri marea nu se furiseaza mai poetic printre stincile cele mai colturoase si primitive, cum sint cele din acest cartier."
Terase albe poezie de Agatha Bacovia
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
TURCÉSC, -EÁSCĂ, turcești, adjectiv Turc1. În fundul portului e ancorată o corăbioară turcească. BART, S. M. 49. Alexandru Lăpușneanul... fugind la Constantinopol, izbutise a lua oști turcești. NEGRUZZI, S. I 137. Deasupra sînt zidiri de case, din care una este împodobită după obiceiul chinezesc și turcesc. GOLESCU, Î. 81. Trei voinici că mi-a sosit... Cu puștile tătărești Și cu pistoale turcești. ȘEZ. I 44.
       • Cafea turcească = băutură fierbinte, dulce, preparată din boabe de cafea prăjite și măcinate foarte finanțe La aroma îmbătătoare a unei cafele turcești, ochii lui... se pierdură în acea intensivă visătorie care stă cîteodată atît de bine băieților. EMINESCU, N. 35.
       • Expresia: (A fi) ca o (sau cu obraz de) babă turcească, se spune despre bărbații spîni și cu zbîrcituri pe față. Omul spîn, cu obraz de babă turcească, rămase afară. C. PETRESCU, R. DR. 22. Față turcească = față încruntată. Azi, intrînd la starițul tău, am făcut o față cătrănită și turcească. EMINESCU, N. 97.
       • Compuse: bostan-turcesc vezi bostan; alune-turcești vezi alună; păpușoi- turcesc = varietate de porumb cu știuletele gros avînd multe rînduri de boabe, de culoare albicioasă. Soiurile cele mai cunoscute de popușoi sînt:... turcesc, cu știuletele gros, cu multe rînduri de grăunțe și bobul albicios. PAMFILE, A. R. 68.