eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă arterială?

Care e arterială?


CONSULTÄ‚ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "arterială":
tensiune arterială




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"
Tincuta incepe sa vorbeasca cu Petru numai si numai de Paul: Paul in sus, Paul in jos; Paul e dragut, glumet, spiritual, nostim, charmant. Petre cam incepe sa tafneasca. Dar iata, intra Paul: Tincuta nu poate stapani un strigat si o miscare de multumire. Cu toate ca Paul e foarte grabit, ea nu-i da voie sa plece: trebuie neaparat sa dejuneze cu ei. La dejun, Petru cearta slugile, cat p-aci sa dea cu farfuria-n cap jupanesei, pe cand Tincuta si Paul rad si povestesc fel de fel de nimicuri. Seara, la masa, ea regreta ca nu l-a poftit si pe Paul. N-are pofta de mancare si sta pe ganduri, cu privirile pierdute: bate toba repede cu degetele pe masa; ofteaza; se scoala; e nervoasa; plange tam-nisam fara sa poata spune de ce. Apoi se culca si adoarme sughitand. in fine, un cortej intreg de simptome alarmante. Peste noapte, se zvarcoleste sub opresiunea unui vis urat; geme, da un tipat, si Petru aude clar, printre dintii ei cari scrasnesc, un nume! Grozav! „Ah! Paul!"
Soarta lui Paul e hotarata acuma. Petru a mai avut cu amicul sau oarecari mici impunsaturi; de asta data, ruptura trebuie facuta cu toata pompa. Se-ntalnesc. Petru, foarte-ncruntat, il invita, ca dupa vechiul lor obicei, sa bea o bere impreuna intr-un colt discret; pentru ca are „sa-i spuna ceva" Acuzari categorice si violente de o parte protestari de nevinovatie de alta; si vorba infierbantandu-se:"
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale

"
Clasele sociale, cu toate deosebitele lor interese particulare, trebuesc sa exercite in mecanismul intreg al Statului, reciproca presiune intre dansele, nu pentru a strica economia intregului, ci pentru a o pastra. Numai astfel acest vast mecanism poate inainta pe calea viitorului departat, pe care singur Dumnezeu il cunoaste, si la care orice natiune simtindu-se natiune trebue sa aspire.
"
Cuvantare (I) poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PRESIÚNE, presiuni, substantiv feminin

1. Forță care se exercită perpendicular asupra unei unități de arie, asupra unei secțiuni sau asupra unei suprafețe; (sens curent) apăsare, strîngere. Instrucțiunile sînt foarte limpezi. Scrie clar. Hidrogenul va fi dat la o presiune de 12 atmosfere. BARANGA,

I. 199. Afurisitul de Palac iar a dat presiune prea mare la abur. DEMETRIUS, C. 40. Cercevelile ferestrelor se curmau sub presiunea zidurilor vechi. EMINESCU, N. 38.
       • Presiune atmosferică = presiune exercitată de atmosferă pe suprafaÈ›a pămîntului (egală cu aproximativ 1,033 kg pe cm2) È™i variind după condiÈ›iile atmosferice. vezi atmosferă. Joi, 5 august. Presiunea atmosferică 763 mm. SEBASTIAN, T.

10.
       • Expresia: (Despre motoare, maÈ™ini cu aburi) (A fi) sub presiune = (a fi) gata de a se pune în miÈ™care, (a avea) motorul în funcÈ›ie. MaÈ™inile toate, zece la rînd, cu boturile lor negre, sclipind de unsoare, dîrdîiau subt presiune. MIRONESCU, S. A. 113.

2. figurat Constrîngere (morală), forțare. Aliații exercitau presiuni pentru ca Romînia să nu încheie pacea. PAS, Z. IV

3. Nu mai face nici o presiune morală asupră-le. CARAGIALE, O. III 258.
♦ (Neobișnuit) Apăsare sufletească, opresiune. Nu mi-ar părea rău să ne vedem cîteva momente, să mai mă scutur de presiunea sub care am fost atîta verb reflexiv:eme copleșit. CARAGIALE, O. VII 109.