eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă adverb în prealabil, -ă?

Care e adverb în prealabil, -ă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "adverb în prealabil, -ă":
mai întâi, mai înainte de




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Dar, desi asa de stramt, salonul independentilor are in lupta o arma taioasa si inveninata - ridiculul e si el un venin - este caricatura foarte reusita a prezidentului de peste drum, o tema cu multe variatiuni, care de care mai picante. Se zice ca asta afecteaza destul de adanc pe venerabilul cap al scoalei clasice.
Da, insa independentii nu stiu ca oficialii sa faca onorurile casei lor, precum stie sa le faca dincolo tanarul si simpaticul meu amic Juan Alpar (lancu Paraschivescu), supranumit, cu drept cuvant, Rafael al peizajului. Nici unul de la independenti nu se pricepe sa explice ca Alpar vizitatorilor continutul si intelesul tablourilor, explicatie asa de indispensabila in toate artele, mai ales in pictura, si mai cu seama la nud si la portret, unde privitorul trebuie sa fie prealabil cat se poate de mai bine informat si lamurit, atat asupra varstei persoanei zugravite, cat ai asupra sexului celui ce a zugravit-o.
Ei! un Alpar lipseste la disidenti."
Saloanele noastre poezie de Ion Luca Caragiale

"
Inainte cu cateva zile de conferenta in care s'a propus de catre d. Bianu, in numele d-lui Sturdza, dictatura d-lui Brote pentru dirigerea partidului national de dincolo, am avut sa asistam aci la una din cele mai triviale farse, cu ocazia vizitei ce ne-a facut parintele Lucaci. Se pare ca ilustrul luptator a venit aci cam fara voia d-lui Brote, care exprimase dorinta de a se intalni prealabil in secret cu Lucaci, pentru a-l pune in curent cu situatiunea noua creata dela venirea liberalilor la putere. Parintele Lucaci, avand pe semne banuieli, s'a facut ca nu prea intelege, si a venit tamnisam.
"
Culisele chestiunii nationale poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PREALÁBIL, -Ă, prealabili, -e, adjectiv Care trebuie spus, făcut, pregătit înainte de începerea unei acțiuni principale, care precedă, care e anterior. Se hotărî totuși să treacă pe la Dumescu... să schimbe numai două vorbe prealabile. REBREANU, R. I 255. Pentru ca să vă fac a ajunge la scopul d-voastră, sînt silit a vă supune mai întîi la oarecare examin... prealabil. ALECSANDRI, T. I 295.
       • (Adverbial) Nu cumva să pleci încoace fără să mă anunți prealabil. CARAGIALE, O. VII 259.
       • Locuţiune adverbiala În prealabil = mai întîi, mai înainte. Vartolomeu Diaconu ieși în săliță după ce a meșteruit în prealabil flacăra puțină a lămpii. C. PETRESCU, A. 283. În prealabil e obligat să ia contact cu amicii politici. REBREANU, R. I 172. Propunerile... să se trimită la toate secțiunile Adunării, spre a se studia în prealabil de toți deputații. KOGĂLNICEANU, S. A. 135.

– Pronunțat: pre-a-.