eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă tambur grad?

Care e tambur grad?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " tambur grad":
piesă componentă a anumitor instrumente de măsurat, prevăzută cu gradații la unul din capete




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Nu! priviti pe Duse-Gioconda, pe Mounet-Oedipus! Puterea geniului.
Se povesteste ca intr-un concert prodigiosul Paganini a rupt rand pe rand, una cate una, trei coarde ale magicei sale alaute, si a continuat sa execute bucata lui de variatii incredibile pe o singura coarda; apoi a frant arcusul si, aruncandu-l jos, a continuat pizzicato pe coarda ultima; la urma, transportat, a rupt si ultima coarda si a facut fermata concertului batand, cu degetele lui noduroase, doua grupetti de tambur pe dosul instrumentului.
Duse si Mounet pot misca o sala pana-n fundul sufletului, stand pe loc, intorsi cu spatele la public, cu ochii-nchisi, fara a pronunta o silaba, fara a face sa se auza un suspin: o simpla respiratie, imperceptibila ca niscare materiala, poate fi, pentru acesti binecuvantati copii ai muzelor inspiratoare, de-ajuns ca sa ridice usor greutatea celei mai groaznice situatii dramatice: trucul cu care sa patrunza pana in adanc sufletul spectatorului."
Eleonora duse - MOUNET-SULLY poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
DEX ONLINE - Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)
TAMBÚR, (2) tambure, substantiv neutru, (1,

3) tamburi, substantiv masculin

1. substantiv neutru Piesă în formă de cilindru gol, fixă sau mobilă în jurul unui ax, făcută din metal, din lemn etc., cu diverse utilizări în tehnică; tobă.

2. substantiv neutru Porțiune de prismă poligonală goală sau de cilindru gol, interpusă între o cupolă și arcurile sau zidurile care limitează un spațiu boltit.
♦ Spațiu amenajat la intrarea într-o clădire, cu o ușă pivotantă, pentru a proteja interiorul de aerul din exterior și a împiedica formarea curenților de aer în timpul deschiderii ușilor.

3. S. m. (Ieșit din uz) Toboșar.
       • Compus: tambur-major = subofițer care conducea o fanfară militară; prin extensie plutonier (într-o fanfară militară). [plural și: (1, n.) tambure]

– Din limba franceza tambour.