eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă prin excelență?

Care e prin excelență?


CONSULTÄ‚ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " prin excelență":
în mod deosebit




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Da; dar, in schimb, la acestia se poate vedea portretul doamnei C*** si apoi o Juna Orientala, doua panze cari parca n-ar avea absoluta nevoie de explicatie. Aci arta picturii pare ca ar fi voit sa scuture jugul artei oratorice, si astfel a cercat, prin spirit de revolta, a se scuti de concursul amabil al oricarei explicatiuni.
Da; dar la Ateneu mai este si o alta distractie pentru public: sunt niste zugravi prosti - straini, probabil - nu dintre „artistii nostri in viata", cari lucreaza decoratiile emiciclului adaos de curand la vechea cladire. Calare pe schelele lor spanzurate sus, in bluzele lor pestritate de stropi de toate nuantele posibile si imposibile, ei lucreaza cu multa indemanare si cu mult gust, si, lucrand migalos, canta vesele cantece. Mai ales vocea aceluia ce poleia alaltaieri capitelul de stuc al unei coloane de simili-marmor de la galeria superioara are un timbru barbatesc, clar si foarte simpatic. Am plecat ochii in jos si, coprins deodata de un sentiment de dor indepartat pentru Florenza, l-am ascultat cu deosebita placere. Tot asa am auzit odata pe un zidar cantand, pe cand astupa niste crapaturi in Galeria Pitti. Acesta de la Ateneu, e drept, mai are in favoarea sa si rezonanta excelenta a emiciclului - cu toate calculele-i pozitive, se-ntampla si unui arhitect sa greseasca.
Da, insa, in schimb, la independentii din fata „Fumatul nu este oprit"; si, in vremea noastra democratica, asta e mult pentru un salon, lata deosebirile fundamentale intre cele doua saloane inimice."
Saloanele noastre poezie de Ion Luca Caragiale

" Asa, s-a confundat cantecul fara folos cu o reteta de leac sigur, s-a confundat floarea inutila cu rodul util. Toata lumea s-a pus cu furie pe cultura florilor; n-a ramas palmac de pamant neinflorit, si turma omeneasca, dand navala in vasta livede, s-a apucat sa pasca cu nesatiu la flori - flori, flori si iar flori.
Asa, nu se mai stie astazi deosebi floare de floare; toate sunt bune de pascut: laptele-cucului, ca si rara floare a alunului, trandafirul de Siras, ca si floarea scaietului de pe marginea drumului. Si nu e gura care, rumegandu-si ce a pascut, sa nu aiba mica sa exclamatie de multumire ori de dezaprobare; in orice caz de afirmare a competentii, sensibilitatii si autoritatii gustului sau personal Asta-i buna! excelenta! imi place! asta n-o inteleg! asta nu are gustul destul de picant! asta trebuia mai coapta! asta e vesteda! asta e numai parguita!
Si asta se cheama vastitatea literaturii moderne si popularizarea artei literelor; toti o cultiva, toti o pasc, toti o rumega."
Cateva pareri poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Micul dicționar academic, ediția a II-a
excelență substantiv feminin [Atestat: (sfârșitul secolul XVIII) LET. III, 257/4 / V: (înv) ție, exțelenție, exe, exelenție, esc, escelenție, escelin, (îvr) exțeleanție, exelensie, escelencie, esel, eselenție, eselință, ecțelenție, celenție / P: ex-ce / Plural: țe / Etimologie: franceza excellence, lat excellentia] 1 (Adesea urmat de un adjectiv posesiv) Termen de reverență folosit pentru a vorbi cu (sau despre) o persoană cu rang înalt Si: înălțime. 2 Titlu acordat ambasadorilor sau marilor demnitari de stat. 3 Înalt grad de superioritate. 4 (Îlav) Prin În cel mai înalt grad Si: eminamente.