eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă 17 precedat de prepoziții, cu sensul determinat de acestea pînă adineauri?

Care e 17 precedat de prepoziții, cu sensul determinat de acestea pînă adineauri?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "17 precedat de prepoziții, cu sensul determinat de acestea pînă adineauri":
pînă de curînd




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" E-n vilegiatura!
Chiar adineauri a plecat.
Venise de la munte..."
Fara adresa poezie de George Topirceanu

" Oamenii priveau nedumeriti. Nu intelegeau
-Trei zile sufletul nu se dezlipeste de trup, lamuri ea, mereu ii joaca imprejur. Nu se indura sa-I paraseasca. Sufletul lui Gheorghies a stat adineauri aici linga noi, ademenit de crucea pe care s-a odihnit. Acum si-a luat prescura si a dus-o trupului in groapa iezerului. Cautati acolo, ce mai asteptati?!
"
Lacul rau poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ADINEÁURI adverb (Și în forma adineaori; arată un timp foarte apropiat, care abia a trecut) Cu puțin înainte, de curînd. vezi abia. Te rog să aprinzi și țigara aceasta și să rămînem tot așa de buni amici cum eram adineaori. C. PETRESCU, A. 284. Zis-am bine! Pala însuși, adineauri, lucrul mi l-a povestit. DAVILA, vezi vezi 148. Adineaori ședea pe lavița de la poartă. CARAGIALE, O. I 61.
       • (Precedat de «mai» capătă un sens nedeterminat) Na, măi Simo, și ție nițică azimă. Mai adineaori a scos-o mama din cuptor. SANDU-ALDEA, U. P. 17
       • (Precedat de prepoziții, cu sensul determinat de acestea) Pînă adineauri = pînă de curînd. Am lucrat pînă adineauri. De adineauri = care a avut loc cu puțin înainte. După scena de adineaori se simțea mîhnit. REBREANU, R. I 86.

– Variante: adineáori, adineáurea (DAVILA, vezi vezi 32) adverb