eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă pedagogie socială?

Care e pedagogie socială?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " pedagogie socială":
ramură a pedagogiei care studiază determinismul social al fenomenelor educaționale, concepute ca procese de formare a omului în, prin și pentru societate




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Am citit cateva din articolele d-tale; stiu cata reala valoare au; inteleg cata dreptate ai, cand voiesti s-atragi atentia lumii noastre asupra celui mai important element al scaolei, element la care aproape nimeni nu gandeste astazi; vad si eu, ca si d-ta si ca multi altii desigur, ca ar trebui s-avem si scoala pentru copii, nu numai copii pentru scoala Dar dar cum vrei d-ta sa m-amestec si in pedagogie? S-o mai pat iarasi, spre umilirea mea si spre nenorocul publicatiei d-tale constiincioase, cu cine stie ce pedagog absolut, sau, si mai rau, cu cine stie ce barbat politic? Caci am uitat sa-ti spun dintru inceput, cand ti-am pomenit de asprimea granitelor de autoritate, ca la noi (d-ta ca tanar nu stii inca) o seama de oameni pot trece de ganditori universali, pot adica trece ca suverani granitele aspre pentru comunii muritori -barbati politici. Acestia sunt asa de ganditori si asa de universali, incat chiar specialistilor le pot tagadui competenta in materie.
Eu nu sunt nici specialist in pedagogie, nici barbat politic; prin urmare cel mult mi-ar fi permis a spune, in prefata ce-mi faci onoarea a-mi cere, ca admir opera, fiindca autorul respecta gramatica elementara; asta cred ca as putea-o face fara primejdie din partea ilustratiunilor politice si nici din a pedagogilor; dar atata, intelegi d-ta ca si mine, ca n-ar fi de ajuns pentru publicul cititor. Asadar, cartea d-tale, careia-i trebuieste, ca tutulor cartilor, si noroc pe langa valoarea ce i-o cunosc, are nevoie de o prefata semnata de un pedagog absolut, sau, si mai sigur noroc, de un barbat politic - ori n-are nevoie deloc de prefata - si poate asta ar fi mult mai frumos decat orice.
Nu! in interesul d-tale mai mult decat in al meu, trebuie sa declin onoarea ce atat de gratios imi propui, si, tocmai pentru asta te rog sa ma consideri ca pe unul dintre cei mai buni si mai devotati prieteni ai d-tale."
Catre I. duscian poezie de Ion Luca Caragiale

" cine isi descheia singura nasturii de la camasa-n carouri?
cine invata la pedagogie cu ochelarii pe nas pana cand i se facea
greata? cine imi dadea rime sa-i fac sonete?"
Femeie, femeie, femeie poezie de Mircea Cartarescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
PEDAGOGÍE, pedagogii, substantiv feminin Știința care se ocupă cu metodele de educație și de instrucție a tineretului. Curs de pedagogie. Profesor de pedagogie.
       • Facultate de pedagogie = facultate care pregătește profesori specialiști în pedagogie.
♦ Metodă pedagogică. La desele supărări, ce se vor fi ivit din pricina firii violente a lui Eminovici și a pedagogiei sale sumare, s-a adăugat moartea unora din copii. CĂLINESCU, E. 30.