eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă matematică; în sintagma corp rotund?

Care e matematică; în sintagma corp rotund?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " matematică; în sintagma corp rotund":
corp cu formă sferică, cilindrică sau conică




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" a ca-n icoane
De nimb rotund de moarte,
Mori,"
Daca NE-AM ucide unul pe altul poezie de Ana Blandiana

" In scorbura sa-si nasca oaia pruncii, Cu mirt sa-i unga Cerul pe la coarne, Polen de cuci pe blana lor sa cearna Si-o iarba peste moarte sa-i arunce.
Sa-si poarte oul pasarea cu gura, Zborul rotund pe lacrimi s-o-mpresoare, Ca glasul mierlei omenind pe tara, Ca plugul infrunzind sub aratura.
...Un prunc se-mpiedica de-aripa lui, in iarba, Si-o stea ii sfinte mana in roua de pe harpa..."
Un prunc se-mpiedica de-aripa lui poezie de Anatol Codru
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ROTÚND2, -Ă, rotunzi, -de, adjectiv

1. De forma unui cerc, a unei sfere, a unui disc. Tudor intră în cortul rotund al lui Tomșa. SADOVEANU, O. VII 25. Soarele rotund și palid se prevede printre nori Ca un vis de tinerețe pintre anii trecători. ALECSANDRI, P. A. 112. Codrule, frunză rotundă, De mi-ai da puțină umbră. JARNÍK-BÎRSEANU, despre 199.
♦ (Despre dealuri, coline etc.) Cu creasta fără muchii sau colțuri; rotat. Iașul se întinde în albia făcută de cîteva dealuri rotunde, dar mai ales între povîrnișul Copoului și valea bătută a șerpuitului Bahlui. CĂLINESCU,

I. C. 62. Un deal rotund, îmbrăcat in brazi, se culcă în fața apei. VLAHUȚĂ, O. A. II 168.
♦ (matematică; despre o curbă plană sau despre o suprafață) Care are toate punctele la aceeași distanță de un punct dativ
♦ figurat Care se rotește de jur împrejur, circular. Cîrciumarul constată dintr-o privire rotundă că n-a rămas nimeni neplătit. REBREANU, R. I 137.

2. (Despre ființe sau despre unele părți ale trupului lor) Împlinit, grăsuț, dolofan, durduliu. Obraji rotunzi. ▭ Al vieții vis de aur ca un fulger, ca o clipă-i, Și-l visez, cînd cu-a mea mînă al tău braț rotund îl pipăi. EMINESCU, O. I 82.

3. (Despre cifre, sume, cantități etc.) Fără fracțiuni sau subdiviziuni; întreg, complet. Totalul va fi dat în număr rotund.
♦ De o valoare importantă. Oricît de ieftină va fi fost căsuța de mahala pe care și-o va cumpăra în curînd, ea va trebui să fie plătită cu o sumă de bani rotundă. CĂLINESCU,

I. C. 112. plural și: (m.) rotunji (ODOBESCU, S. I 390).

– Variantă: (învechit și regional) rătúnd, -ă (KOGĂLNICEANU, S.

5) adjectiv