eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă – locuțiune adjectiv de soi?

Care e – locuțiune adjectiv de soi?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei "– locuțiune adjectiv de soi":
de bună calitate, ales




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" La ist mal curand de-i trece,
Ca suntem de soi roman.
Nu suntem de neam pagan. "
Romanii de pe malurile Dunarii poezie de Vasile Alecsandri

" Mama dracilor s-o ia !
Acest soi de bautura
Nu-i de noi ! Ne v ra-n draci."
Pierirea dacilor poezie de George Cosbuc
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SOI2, soiuri, substantiv neutru Specie, varietate (de plante, de animale sau de produse fabricate); categorie, fel (de oameni). Luntrașul vorbea încet, spunînd felurite lucruri despre o sută și una soiuri de rațe. SADOVEANU, E. 178. Toate soiurile de buruieni luptau pentru viață pe solul crăpat din loc în locuțiune CAMIL PETRESCU, N. 89. Tot romînul care se mîndrește cu trecutul patriei sale simte dorința de-a ști ce soi de oameni au fost acei viteji care ne-au lăsat așa de glorioasă moștenire. ALECSANDRI, S. 25. La mese cînd se află, tot schimbă, poruncește... să-i dea alt soi de vin. NEGRUZZI, S. II 207.
       • locuțiune adjectiv De soi = de bună calitate, ales. Avînd un cocoș de soi, cu mare cheltuială a alergat... de a cumpărat și o găină, așișderea de soi. ISPIRESCU, L. 365. [Cîrjă] de lîngă Ștefan pleacă cu buni viteji de soi. ALECSANDRI, P. III 225.
       • Expresia: (Despre oameni) Soi rău vezi rău2 (I 1).
♦ Fel, categorie de lucruri. Doi feciori, în depărtări, ți i-a stins războiul! Și rămas-ai în oftări și te bate pe cărări Răul de tot soiul. NECULUȚĂ, Ț. despre 112. Multe soiuri de peisajuri am văzut prin deosebite țări. ALECSANDRI, C. 36.