eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă ieșit din uz ordin observator?

Care e ieșit din uz ordin observator?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " ieșit din uz ordin observator":
sancțiune disciplinară constînd dintr-o mustrare făcută în scris unui salariat pentru neîndeplinirea unor sarcini




Ce inseamna expresia      ă in literatură

Conversatie pura C-O litera chinezeasca poezie de Marin Sorescu

"
Aceasta o dorea de mult: i s-a implinit in fine ! (ilaritate) si i s-a implinit cu asa avant, cu atata dragoste din partea tutulor conservatorilor si mai cu seama din partea sefului nostru, incat parca nu mai putea fi indoiala ca trebue sa mearga toate bine. Eu, modest observator al afacerilor publice, am oftat sceptic: bine ar fi sa mearga; dar nu prea crez c-o sa mearga ! (ovatiuni furtunoase). Pentru Dumnezeu ! n-am trait o viata pe sub pamant, imi cunosc omul:stiu ca daca il asezi frumusel pe scaun, e in stare sa-i rupa singur piciorul, numai de drag sa se vaza iar cazand (mare ilaritate, ovatiuni). Curioasa petrecere ! (ilaritate mare). Astfel gasindu-se intr-un cerc de favoriti, de cativa oameni dintre aceia cari simt o cruda placere a incuraja apucaturile originale, s-a gandit:ŤOare n-ar fi bine sa intoarcem partidul conservator iar la idilica si patriarhala stare de odinioara cand era lesinat ? (mare ilaritate). Cum am face sa-l aducem iar acolo ?(mare ilaritate, ovatiuni futunoase). Lucru foarte usor ! Toate elementele populare, democrate, atrase de pe vremuri de Lascar Catargiu si Alexandru Lahovari, sa le gonim afara din partid si sa ramanem noi enfin seuls ! (mare ilaritate, ovatiuni nesfarsite). Iertati-ma, d-lor, sa va dau pe langa enfin seuls, si o formula romaneasca mai triviala poate, dar desigur mai lirica. Unul pleaca dela hora cu iubita lui si, departandu-se de lumea toata, zice cu dragoste:ŤBine este cate doi, si noi, puica, amandoi (mare ilaritate; ovatiuni furtunoase prelungite). Care va sa zica am scapat de desbateri ! Proiectul tau este votat de mine, proiectul meu este votat de tine, fara vorba, fiindca suntem singurei si fiindca ne iubim (mare ilaritate, ovatiuni furtunoase prelungite).
"
Cuvantare (III) poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționar enciclopedic
OBSERVATÓR1 (< limba franceza , germană) substantiv neutru

1. Clădire special amenajată și dotată cu instrumente pentru efectuarea de observații astronomice, meteorologice, solare etc. Primul o. astronomic a fost construit la Alexandria (300 î. Hr.) din inițiativa lui Ptolemeu Soter.
       • O. astronomic = instituție științifică special amenajată și dotată cu instrumente de observație a obiectelor și fenomenelor cerești. De regulă o. moderne sunt amplasate departe de centrele urbane, la mari altitudini, în zonele în care cerul este senin în cea mai mare parte a anului și perturbațiile atmosferice sunt minime. Cele mai mari o.a. din lume sunt în prezent: E.S.O. (European Southern Observatory) din Chile amplasat în deșertul Atacama, pe muntele Paranal (2.635 m alt.), dotat cu patru telescoape cu oglinzi de 8,2 m diametru plus alte trei telescoape secundare, mobile, care folosind interferometria, pot face observații și obține imagini echivalente cu cele ale unui telescop cu oglinda de 130 m diametru. Ul alt mare centru de o.a. se găsește în Hawaii, pe muntele Mauna Kea, la 4.200 m alt., dotat cu telescoape cu oglinzi până la 10 m diametru. De mare importanță sunt o.a. de la Paris (1667), Greenwich (1675) și Milano (1760). În România există o.s. la București (1908), Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. vezi și telescop.

2. (MILIT.) Loc (special amenajat) de unde se execută observarea (2).