eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă gramatică; în sintagmele adverb de mod?

Care e gramatică; în sintagmele adverb de mod?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " gramatică; în sintagmele adverb de mod":
adverb care arată felul cum apare acțiunea, starea sau însușirea exprimată de un verb




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" terapeutul adept al starilor elementare ,
as continua in mod firesc tabelul lui Mendeleev
...pana cand intr-o zi,"
La modul conditional poezie de Arcadie Suceveanu

" Pot face lebede, lebede sau chiar .
Judecand astfel lucr urile, in mod hotarat:
"
Aritmetica poetica poezie de Arcadie Suceveanu
Definiție din
Dicționar de termeni lingvistici
MOD substantiv neutru (conform limba franceza mode, italiana modo, latina modus): categorie gramaticală flexionară, specifică verbului, care exprimă aprecierea vorbitorului față de acțiune, felul în care acesta exprimă acțiunea.
       • personál: m. la care un verb are în flexiunea sa categoriile gramaticale de persoană și de număr, precum și morfemele necesare marcării acestora. Sunt considerate m. personale în limba română: indicativul, conjunctivul, condițional-optativ-potențiatul, imperativul și prezumtivul.
       • nepersonál: m. la care un verb nu are în flexiunea sa categoriile gramaticale de persoană și de număr și nici morfemele necesare marcării acestora. Sunt considerate m. nepersonale în flexiunea verbului românesc: infinitivul, gerunziul, participiul și supinul.
       • predicatív: m. la care verbul poate apărea independent în comunicare, cu funcție de predicat. Sunt predicative în limba română toate m. personale (vezi mai sus).
       • nepredicatív: m. la care verbul nu poate apărea independent, ci dependent, cu altă funcție decât aceea de predicat. Sunt nepredicative în limba română toate m. nepersonale (vezi mai sus).
       • símplu: m. realizat cu ajutorul sufixelor flexionare, fără verb auxiliar morfologic. Sunt m. simple în limba română: imperativul, gerunziul și participiul.
       • compús: m. realizat cu ajutorul formelor specializate ale auxiliarelor morfologice a avea, a verb reflexiv:ea (a voi) sau a fi sau cu ajutorul conjuncției să și al prepoziției de. Sunt m. compuse în limba română: conjunctivul, condițional-optativ-potențialul, prezumtivul și supinul.
       • mixt: m. realizat atât cu ajutorul sufixelor flexionare, cât și cu ajutorul auxiliarelor morfologice. Sunt m. mixte în limba română: indicativul și infinitivul.
       • sintétic: m. realizat cu mijloace sintetice (sufixe flexionare). Sunt sintetice în limba română m. simple (vezi mai sus).
       • analític: m. realizat cu mijloace analitice (auxiliarele morfologice, prepoziția de și conjuncția să). Sunt analitice în limba română m. compuse (vezi mai sus).