eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă fizic, -ă atomică?

Care e fizic, -ă atomică?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " fizic, -ă atomică":
parte a fizicii care studiază proprietățile fizice ale atomilor; fizic, -ă nucleară




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Creatorului.
Toata suferinta fizica a ostenelii este uitata.
Rasplata neasteptat de dumnezeiasca covirseste cu mult pretul oboselilor. "
Prin munti poezie de Vasile Voiculescu

" a treizeci si patra dimineata, dar cu adevarat a opta dimineata a zilei
imagini eliberatoare, melancolia ucide, scrisul ei, negru respira haloul neputintei, lumanari aprinse sub apa. luciditatea ameninta, mersul de namol si par al iubitei, melancolia ucide, scrisul ucide, mersul de neant ai detinutului pe treptele sangelui, melancolia este spatiul fizic al cuvantului, in care fiinta isi saruta orbirea lovind-o pana la sange, marsul fara sfarsit al spiritului, alb lichid, serialismul cuvantului, dispersia luminii in apexul de otel al creierului se orienteaza dureros, legiunea romana a nordului se desprinde de spatiu, ganditorii ard in propria lor instrainare si instrainarea ii priveste in ochi. cantecul numelui lor pregateste incendiul spatiului, interiorul cianurii sustinut de cateva cuvinte de cianura, legea cianurii, stea de cianura, cantecul ei rece arde laserul gri al mainii in spatiul absent de la sange, focuri mistice in catifeaua rosie.
adancit in neant ratacitorul isi pierde fata, muschii ei rosii tremura fin, dintii rosii si amenintatori se topesc incet, scrisul lui negru plin de insecte lichide trece in spatele spatiului, singur in fiinta lui singura, pielea lui infirma intuneca orbirea, orizontul antimateriei, linistea fierbinte rade, stelele latra. indepartarea se urmareste pe sine. oglinda etherului flutura, distante stelare ii ard gandirea, izbucneste tacerea, garda inconjoara descompunerea, impietreste tacerea, garda inconjoara descompunerea, impietreste tacerea, adancitii."
a treizecca dimineata a zilei poezie de Paul Daian
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
FÍZIC, -Ă, fizici, -e, adjectiv

1. (În opoziție cu psihic) Care se referă la corpul ființelor vii, în special la activitatea mușchilor. Muncă fizică. Exerciții fizice. ▭ Nici un efort nu e prea mare pentru a asigura cele mai bune condiții de dezvoltare fizică și intelectuală copiilor oamenilor muncii, viitoarelor generații de constructori ai socialismului. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2855.
       • Cultură fizică vezi cultură.
♦ (Substantivat) Aspectul exterior al unei persoane. Fizicul lui sufere într-atît, încît pare că e un bătrîn trecut. NEGRUZZI, S. I 41.

2. Care se referă la materie, material; concret.
       • Geografie fizică = ramură a geografiei avînd ca obiect studiul naturii suprafeței terestre și a mediului geografic ca o condiție permanentă și necesară care influențează dezvoltarea societății (și nu ca factor determinant).

3. Care se referă la metodele fizicii, la lumea fenomenelor cu care se ocupă fizica. Experiențe fizice. ▭ Viitorul este în lumea fizică, în aburi și mașini. BOLINTINEANU, O. 258.
       • Cabinet fizic = încăpere de studiu înzestrată cu aparatele necesare efectuării experiențelor fizice.