eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă fără discuție?

Care e fără discuție?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " fără discuție":
desigur; nu încape discuție




Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Adame, biblicul tau nume
Orice discutie o curma:
Ca om, esti cel dintai pe lume,"
Lui Ion Adam poezie de Cincinat Pavelescu

"
M-am sculat tirziu. Am trecut tinda; alaturi, prietenul meu lucra de zor. Umpluse un sfert de caiet, ceea ce ma irita oarecum Eu nu scrisesem un rind si era a treia zi de la sosire. Timp pretios pierdut cu fleacuri. La intrarea mea el se opri. Angajaram o discutie asupra vrajilor. L-am atacat direct.
M-as inchina, zisei, daca vrajitorul cu un fluier fermecat la gura ar fi iesit din casa in fruntea unui alai de pureci incolonati si i-ar fi cules si pe cei din curte. Dar asa se vede cit de colo ca a folosit un procedeu de practica comuna."
Iubire magica poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
DISCÚȚIE, discuții, substantiv feminin

1. Conversație, convorbire, schimb de vederi. Am avut o lungă discuție... cu președintele congresului. CAMIL PETRESCU, T. III 242. Lîngă el, la masă, discuția era în toi. REBREANU, R. I 222. Adela lucra la o broderie cu capul plecat pe gherghef. Uneori îmi arunca o privire pe sub gene, de cîteva ori a luat parte la discuție. IBRĂILEANU, A. 142.
♦ Conversație animată, în contradictoriu (care poate să degenereze în ceartă); controversă, dispută. În cursul discuțiilor animate, cei care vorbesc se ridică pătimaș în picioare. CAMIL PETRESCU, B. 104. După plecarea prietenului se iscase o discuție aprinsă. C. PETRESCU, C. vezi 98.
       • Locuţiune adverbiala Fără discuție = fără îndoială, neîndoios, indiscutabil. Are dreptate, fără discuție.
       • Expresia: Nu (mai) încape discuție = desigur, în mod sigur. Veniți sigur mîine?

– Nu mai încape discuție!

2. (Mai ales la plural ) Schimb de păreri, de critici și de propuneri referitoare la o chestiune, cu scopul de a o studia mai bine și a o soluționa; cercetare, dezbatere, examinare minuțioasă a unei chestiuni. Cel puțin pe mine mă amuzau enorm discuțiile de principiu. CAMIL PETRESCU, U. N. 29.

– Variantă: discuțiúne (pronunțat -ți-u-) (GALACTION, O. I 225) substantiv feminin