eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă familial e un spanac?

Care e familial e un spanac?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " familial e un spanac":
e un lucru lipsit de importanță, un fleac, un vacs




Ce inseamna expresia      ă in literatură

"Din partea unor binevoitori rautaciosi ni se face observatia ca foaia noastra nu este destul de interesanta, si anume ca neglijam o suma de imprejurari politice care, bine exploatate de o presa inteligenta, fac totdeauna senzatie.
Sa ne-ntelegem. Moftul Roman n-are absolut, dar absolut nici o pretentie. El vrea sa traiasca in intelesul cel mai elementar al cuvantului, sa traiasca pentru a trai, cum traieste atata spanac pe ogorul manos al patriei romane. Si pre cat n-are nici o pretentie, tot atata n-are nici un principiu politic.
Caci noi credem si vom crede totdeauna ca, in aceasta Belgie a Orientului, partidul politic cel mai numeros nu e nici partidul de la guvern nici cele din opozitie, cari au, slava Domnului! destule principii, ci partidul nostru, partidul Moftului Roman, care n-are niciun principiu."
Moftul si politica poezie de Ion Luca Caragiale

"
Vazand in foaia voastra de spanac ca va aflati pe cale de a ispravi zeama din lamaia care v'a crescut intre umeri;
"
Inovatiune poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SPANÁC, (rar) spanace, substantiv neutru Plantă erbacee cultivată pentru frunzele ei mari, de un verde-închis, folosite ca aliment (Spinacia oleraceea). Frunzuliță trei spanace, De la București încoace, Este-o cîrciumă-n pîrloage. ȘEZ. I 288. Frunză verde de spanac Strigă-naltul împărat De trei zile și trei nopți. TEODORESCU, P. P. 609.
       • Compuse: spanac-porcesc = plantă cu flori verzi, care crește prin dărîmături, pe lîngă ziduri etc. (Chenopodium hybridum); spanac-sălbatic = plantă cu frunzele dințate și cu flori albicioase, care crește prin locuri cultivate și necultivate (Chenopodium album ); piciorul-caprei.

– plural și: (rar, m.) spanaci (ȘEZ. III 156).

– Variante: spinác (BIBICESCU, P. P. 385), (Transilvania) spinát substantiv neutru