eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă de rigoare?

Care e de rigoare?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " de rigoare":
care se impune în mod obligatoriu; potrivit împrejurării




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" A fost pricina mare de tambalau diplomatic si politic, chiar cu burzuluiala militareasca, intre cele doua tari vecine. incalcarea teritoriului bulgar de catre trupe romanesti inarmate, cu un ofiter in frunte. Atac miselesc impotriva jandarmilor bulgari, care, aparindu-se eroic, au capturat pe inamicul indraznet etc, etc.
Dupa o droaie de schimburi de telegrame si note, anchete, convorbiri si paraconvorbiri, conflictul s-a aplanat, prizonierii fura pusi in libertate dupa implinirea formalitatilor de rigoare si predati autoritatilor romanesti, la punctul de vama G
Aici alte anchete, si mai plicticoase. Povestea lor, spusa la fel, de ofiter si de fiecare soldat cercetat in parte, fu oficial primita si crezuta. Ca sa se dreaga infruntarea si ca sa ne luam si noi satisfactia, granicerii fura inaltati la rangul de eroi, brutalizati de bulgarii dusmanosi, cu care s-au purtat mai mult decit cavalereste etc, etc."
Viscolul poezie de Vasile Voiculescu

" Sambata, 28 septemvrie, s-a deschis stagiunea Teatrului National cu Lucia de Lamermoor, preacunoscuta opera lirica a lui Donizetti.
Rugam pe cititori sa nu ne ia in nume de rau ca-i scutim de notita de rigoare despre viata melancolicului compozitor si despre circumstantele in cari s-a produs si executat intaia oara aceasta opera. S-au facut de atatea ori acele notite de cate ori s-a dat la Bucuresti Lucia, si de cate ori s-a dat Lucia la noi nu se mai poate numara: nu e cucoana de mahala, nu e strengar de ulita care sa nu cunoasca intreaga partitie pe de rost.
Si apoi, unde mai pui flasnetele! flasnetele, flagelul capitalei tanarului nostru regat. Sambata seara, cand mergeam la teatru, o flasneta canta devale, la Gambrinus", aria finala, Tu, che al ciel spiegasti", foarte incet si tanguios. Uite, acum, cand scriu aceste randuri, in biuroul redactiei noastre, casele Lempart pe bulevard - de aceea si zic unii confrati foaia de bulevard" - pe onoarea mea! a inceput sa cante o flasneta in curte - e tot cea de la berarie: Tu, che al ciel""
Cronica teatrala [I] poezie de Ion Luca Caragiale
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
RIGOÁRE, rigori, substantiv feminin Asprime, severitate, strășnicie. Nemulțumiți de rigorile acestui magistrat scrupulos pînă la manie. C. PETRESCU, C. vezi

10. Se mulțumi a aplica în toată rigoarea teribila lege penală contra neplatei dărilor. HASDEU,

I. vezi 46.
       • locuțiune adjectiv De rigoare = care este cerut de o împrejurare anumită; de etichetă. Vizită de rigoare. ▭ Organizatorii serbării i-au prezentat, cu discursurile de rigoare, o cunună de argint. SADOVEANU, E. 167. Vorbele mari, de rigoare în astfel de ocazii, gîlgîiau ca niște bășici goale. REBREANU, R. II 85.
       • Locuţiune adverbiala La rigoare = în caz de extremă necesitate.
       • Expresia: A suferi rigorile legii = a fi pedepsit conform legii.
♦ (La plural ) Principii severe, rigurozitate. Dacă verb reflexiv:ei să reușești în cariera dumitale de cercetător, urmează numai rigorile științei. BARANGA,

I. 195.