eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă cei șapte înțelepți ai lumii?

Care e cei șapte înțelepți ai lumii?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " cei șapte înțelepți ai lumii":
șapte filozofi și oameni de stat greci din secolul 7-6 î




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Ploi dulci de prune ucise,
Miros intelept de gutuie,
Satul intreg adormise"
Satul intreg poezie de Ana Blandiana

" Oricat de apriga mi-ar fi miscarea.
Fii intelept si bucura-te.
Eu sunt asemenea elicei avionului,"
Fii intelept poezie de Ana Blandiana
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ÎNȚELÉPT, -EÁPTĂ, înțelepți, -te, adjectiv

1. (Despre oameni) Înzestrat cu înțelepciune (1), cu o capacitate superioară de înțelegere și judecare a lucrurilor, pe baza cunoașterii și a experienței; cuminte. Peste ce profesor înțelept și iscusit a dat! CREANGĂ, A. 18. Pune-mă de om cuminte, Om cuminte și-nțelept Dar cu jale mare-n piept! JARNÍK-BÎRSEANU, despre 307.
       • (Substantivat) Rostise pe «deocamdată» ăsta, tărăgănîndu-l ca un înțelept. GALAN, B. I 221. (Cu pronunțare regională) O frunte naltă, pleșuvă, încrețită de gîndiri, ochii suri boltiți adînc... îi da arătarea unui înțălept din vechime. EMINESCU, N. 52. Un înțălept... trebuie a îndrepta greșalile altora. DRĂGHICI, R.

13.
♦ (Despre mintea, înfățișarea, acțiunile sau manifestările omului) Care exprimă înțelepciune; plin de înțelepciune, izvorît din înțelepciune, datorit înțelepciunii. Azi de mine poate au nevoie, Suflete, acum fii înțelept! BENIUC, vezi 41. [Neculce] în marginile limbii simple și înțelepte, a adunat în cronica lui comori de frumuseți artistice. SADOVEANU, E.

12. Ruben își netezi încet barba și o adîncă întristare era scrisă pe fața lui bătrînă și înțeleaptă. EMINESCU, N. 55. Cumpăna gîndirii ai cumpănit-o drept, Croind pe limba veche al tău sfat înțelept. BELDICEANU, P. 134.

2. Prevăzător, chibzuit. Omul înțelept își cumpără iarna car și vara sanie. ▭ Cred că ea e mai înțeleaptă ca tine și nu va cere despărțirea! REBREANU, R. I 233.
       • (Adverbial) Socotise totuși că e mai înțelept să înlăture orice prilej de neplăceri neprevăzute. STĂNOIU, C.

I. 77.