eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă amnezie retrogradă?

Care e amnezie retrogradă?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " amnezie retrogradă":
formă de amnezie prin pierderea amintirilor vechi




Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Prietenul, indignat, sari ars. Mi-a reprosat josnicul meu materialism. Mi-a tinut un logos despre puterile magice care zac in noi si de care habar nu avem. Despre legaturile mult mai adinci dintre anume oameni si natura suprasensibila, pina la care noi nu putem patrunde sa-i cunoastem legile si sa-i captam fortele.
L-am tratat de retrograd si superstitios. N-avcam dreptate. El n-a stiut sau n-a vrut sa-mi raspunda ca printr-un fel de mimetism absolut necesar trebuia sa imbrace mentalitatea primitiva si sa primeasca forma culturii magice. Altfel, n-ar fi putut patrunde in intimitatea starilor ei sj datelor ce ne apareau, ne asediau aici din toate partile sa se adapteze conditiilor. Am tagaduit orice realitate practicilor natinge cu a caror culegere si admiratie isi pierde vremea. Am ris de bietii naivi ca el, care se lasa trasi pe sfoara de taranii sireti si am sfirsit categorisind magia de impostura si pe vrajitori de sarlatani, batjocorindu-i cum mi-a venit la gura.
Prietenul, de data asta cu un fel de spaima, ma opri, rugindu-ma sa nu mai vorbesc astfel. Daca m-ar auzi unul din cei pe care-i insult, s-ar putea sa se razbune pe mine si sa ma pedepseasca intr-un chip ingrozitor. Are sa-mi dea sa citesc despre procedeele fatidice"
Iubire magica poezie de Vasile Voiculescu
Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
RETROGRÁD, -Ă, retrograzi, -de, adjectiv

1. (Despre persoane) Care se opune progresului, tinzînd să readucă starea de lucruri din trecut; reacționar; (despre idei, concepții etc.) contrar progresului, învechit. [Reacționarii] au slăbăciunea absurdă și retrogradă de a crede și propăvedui că instrumentul cu care s-ar putea cînta romînește este bun, dar că meșterii nu sînt verb reflexiv:ednici. RUSSO, S. 75.
       • (Substantivat) După ce dete mîna cu toate partidele pe care le trădă una după alta, se dete cu cei mai înfocați retrograzi. BOLINTINEANU, O. 444.

2. Care merge înapoi; care merge din prezent spre trecut. Memoria bătrînilor este de obicei retrogradă.

3. (astronomie; despre corpurile cerești sau despre mișcarea lor) Care merge în direcție opusă mișcării soarelui, de la răsărit la apus.