eSursa - Dictionar de sinonime



Ce înseamnă a pune în circulație?

Care e a pune în circulație?


CONSULTĂ DEX SINONIME
Sensul expresiei este

Dicționarul dă următoarea explicație expresiei " a pune în circulație":
a face să intre în uz




Ce inseamna expresia      Alte expresii înrudite sau asemănătoare
Ce inseamna expresia      ă in literatură

" Carte n-am invatat, da' tot am mancat sarat, zise domnul Paremie, cazut in doaga proverbului, si in odaie si la masa se lasa o liniste ca intr-o oala noua.
Scoase ziarul, il impaturi si-l despaturi si-si cufunda obrajii in el si lingura in ciorba de fasole cu multa slanina palrat-plutitoarc. Nu stia, pentru ca nu-si stricase prea mult ochii lasandu-i sa zaboveasca pe campul alb cu oile negre" vorba ascutita inca de circulatie scrisa a Pastorelului ca citind la masa nu gusti ce citesti si nu intelegi ce mananci. Pentru ca iada si capra sarisera casa si masa, domnul Paremie sarise cartea.
"
Campul ALB, oile negre poezie de Nicolae Velea
Definiție din
Dicționar enciclopedic
CIRCULÁȚIE (< limba franceza , latina) substantiv feminin

1. Faptul de a circula.

2. Mișcare, deplasare pe o cale de comunicație.
♦ specializare Deplasare a vehiculelor, după anumite reguli, pe căile de comunicație.

3. Mișcare a unui corp lichid, pulverulent, solid etc. într-un anumit circuit (ex. c. apei în cazan).

4. (fiziologie) Circulația sîngelui = deplasare a sîngelui în sistemul cardiovascular, determinată în special de contracțiile inimii. C.s. asigură transportul substanțelor nutritive și al oxigenului la toate celulele corpului și îndepărtarea cataboliților din celule. C. mare = deplasare a sîngelui oxigenat de la inimă la țesuturi prin artere și înapoi prin vene. C. mică (sau pulmonară) = deplasare a sîngelui încărcat cu dioxid de carbon de la inimă la plămîni pentru oxigenare.
       • C. limfei = deplasare a limfei spre inimă.
       • C. artificială a sîngelui (extracorporală) = tehnică de suplinire a funcției inimii realizată prin intermediul unui aparat care asigură vehicularea sîngelui oxigenat artificial, fără trecerea prin inimă și plămîni. Se practică în operațiile pe cord deschis.

5. (botanică) Deplasare a sevei în plante și a citoplasmei în interiorul celulelor.

6. Circulația generală a atmosferei = totalitea mișcărilor atmosferice la scară mare, determinate de deosebirile termobarice la diferite latitudini pe supr. uscatului și Oceanului Planetar. Cuprinde vînturile estice din regional polare, vînturile de V și activitatea ciclonică din zonele temperate, alizeele tropicale și vînturile estice din regional ecuatoriale. Datorită ciclonilor și anticiclonilor c. înregistrează ample schimbări periodice și neperiodice.

7. C. economică = deplasarea pe diverse piețe a factorilor de producție, produselor și serviciilor, datorită structurilor și mecanismelor economice, sub influența diferiților utilizatori.
♦ C. monetară = deplasarea cantității de monedă metalică, fiduciară și scriptică aflată în circulație într-o perioadă dată; viteza de circulație a monedei (valoarea tranzacțiilor raportată la numărul de unități monetare disponibile în economie) influențează nivelul general al prețurilor, variațiile sale resimțindu-se în special în perioadele de inflație.
       • locuțiune De mare circulație = foarte răspîndit.
       • Expresia: A fi (sau a nu fi) în circulație = a (nu mai) fi întrebuințat.