eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime statut

Care sunt antonimele pentru statut?

Vezi mai jos ale cuvântului statut”?
Antonim „a (se) statut”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime stătut
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Stătut:
proaspăt




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
STATÚT, statute, substantiv neutru

1. (Uneori la plural cu valoare de sg.) Ansamblu de dispoziții, cu caracter oficial, prin care se determină scopul, structura și modul de funcționare a unei organizații; prin extensie lege, regulament. Delegații la congres discută planul de activitate al societății, fac între ei schimb de experiență, introduc schimbările și completările necesare la statut. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 223, 3/1. Ce fel de club este, după părerea dumitale, «Unirea»?

– Scrie în statut, domnule procuror: club de lectură pentru muncitori. GALAN, Z. R. 354. Statutele [«Frăției»], scrise în cifre cu cheie, erau păstrate la mine, în bibliotecă, în scoarțele Algebrei lui Bourdon. GHICA, S. A. 148.
       • Statut model = regulament de organizare și de funcționare valabil pentru același tip de organizații cooperatiste. (juridic) Statut personal = totalitatea legilor care se aplică persoanelor. Statut real = totalitatea legilor care se aplică la bunuri.

2. (Învechit) Lege fundamentală a unui stat; constituție. Statutul lui Cuza.
       • Statutul organic = lege constituțională care stabilea normele de exercitare a autonomiei bisericii ortodoxe romîne din Transilvania (și care a fost în vigoare între 1868 și 1925).