eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime slabanog

Care sunt antonimele pentru slabanog?

Vezi mai jos ale cuvântului slabanog”?
Antonim „a (se) slabanog”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime slăbănog
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Slăbănog:
grăsan tare vânjos vânos voinic zdravăn




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SLĂBĂNÓG2, -OÁGĂ, slăbănogi, -oage, adjectiv (Despre ființe)

1. Slab la trup; uscățiv. Omul, cocoșat pe capră, atinse spinarea udă și slăbănoagă a calului din dreapta. DUMITRIU, N. 80. Un furier slăbănog și un majur cărunt desfăceau o ladă cu registre. CAMILAR, N. I 78. Sida o cheamă pe nevasta lui Minică și cam pînă la brîu îi ajunge bărbatului cu creștetul. E o femeie slăbănoagă. STANCU, despre 86.
       • (Substantivat, adesea precedînd un substantiv sau un pronume pe care îl determină și de care e legat prin prepoziție «de») Dacă fabrica aceasta ar fi a muncitorilor, dacă ea ar fi organizată după legi proletare, slăbănogul acesta de Bozan ar înnebuni și lustrul bielei lui ar întrece soarele. SAHIA, N. 31.

2. Lipsit de putere, de vlagă; debil, slab. Era cam slăbănog, dar în ochii voștri se-nfățișa viteaz. PAS, Z. I 103. Se legăna în mers ca o trestie bolnăvicioasă, fără vlagă, slăbănoagă. REBREANU,

I. 54. Părintele Ghermănuță, cu înseși slăbănoagele și muritoarele sale mîini își clădise chilia. HOGAȘ, M. N. 136. Să-mi lucrez racla cu mîna mea astă slăbănoagă și să mă așez singurel într-însa. CREANGĂ, P. 319.
♦ Slab de minte. Poate că-i căzuse scump bunicii nenea Dumitrache, fiindcă era slăbănog, prostovan. STANCU, despre 6.

3. (Învechit) Infirm, olog, paralizat.