eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime salbaticie

Care sunt antonimele pentru salbaticie?

Vezi mai jos ale cuvântului salbaticie”?
Antonim „a (se) salbaticie”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime sălbăticie
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Sălbăticie:
civilizație




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
SĂLBĂTICÍE, sălbăticii, substantiv feminin (Și în forma sălbătăcie)

1. Stare în care se află animalele sălbatice; prin extensie însușirea a ceea ce este sălbatic; cruzime, brutalitate. În «Năpasta» societatea burgheză... apare numai ca un ecou... și acest ecou sună numai a răutate și sălbătăcie. GHEREA, ST. Hristos III 108.
       • Locuţiune adverbiala Cu sălbăticie = sălbatic, fioros. Nu știu! răspunse Alioșa și-l privi cu sălbătăcie. SADOVEANU, O. VII 38. Simțea foamea și frigul mușcîndu-l cu sălbătăcie. id. O. VIII 155.
♦ Purtare, faptă de om sălbatic, crud, brutal. Are însă un fond... foarte potrivit pentru descrierea sălbătăciilor ce-au însoțit distrugerea albigenților. GHEREA, ST. Hristos I 175.
♦ (Neobișnuit) Animal sălbatic, sălbăticiune. Mergea la vînătoare și aducea... căprioare... și alte sălbătăcii bune de mîncare. RETEGANUL, la CADE.

2. Loc pustiu, singuratic, unde n-a pătruns civilizația. vezi pustietate, paragină. Vechea așezare de pescari dobrogeni avea biserică

– lucru rar în aceste sălbătăcii și singurătăți. SADOVEANU, O. VIII 234. În sălbăticia asta unde trăiesc, cînd voi avea fericirea să mai schimb verb reflexiv:eo vorbă cu astfel de oameni? BART, S. M. 27.
♦ Atitudine nesociabilă, izolare de lume. Se făcea că nu înțelege ce însemnează sălbăticia ei de a se încuia în odaie și a fugi așa de toată lumea. VLAHUȚĂ, O. A. III 97.

3. Prima perioadă din istoria societății primitive, care începe o dată cu constituirea aspectului actual al omului și cu apariția limbajului articulat.

– Variantă: sălbătăcíe substantiv feminin