eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime pozitiv

Care sunt antonimele pentru pozitiv?

Vezi mai jos ale cuvântului pozitiv”?
Antonim „a (se) pozitiv”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime pozitiv
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Pozitiv:
negativ




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
POZITÍV, -Ă, pozitivi, -e, adjectiv

1. Care se întemeiază pe fapte, pe realități, pe experiență, pe observații, pe constatări; prin extensie sigur, adevărat, real, precis. Binevoiți, domnule, a trimite această scrisoare către nevasta mea și rugați pe cine veți socoti să vă trimită o știință pozitivă despre dînsa. GHICA, A. 633. Științe pozitive = științe experimentale.
♦ Care e folositor, valabil, valoros. A populariza experiența pozitivă a fruntașilor.
♦ Care îndeplinește un rol bun; util, productiv. Această clasă parazită trăiește exploatînd munca claselor pozitive. IBRĂILEANU, spaniolă Hristos 186. Erou pozitiv = personaj într-o operă literară, care reprezintă forțele cele mai înaintate ale societății, întruchipînd curajul, dîrzenia, optimismul și încrederea în viitor. Încă din primii ani ai regimului sovietic problema eroului pozitiv a devenit problema centrală a literaturii. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 161, 15/1.

2. (Despre persoane) Realist, practic. Cel dinții [bărbat] era mai pozitiv și a știut să se folosească de șederea mea la țară. BOLINTINEANU, O. 394.

3. (matematică; despre numere) Care este mai mare decît zero, care este (sau se presupune a fi) precedat de semnul plus.
♦ (Logică; despre. noțiuni, raționamente etc.) Care afirmă ceva.
♦ Electricitate pozitivă = sarcină electrică obținută pe sticlă cînd aceasta este frecată cu mătase. Pol (electric) pozitiv = extremitatea unui circuit electric încărcată cu sarcină electrică pozitivă; anod.
♦ (În expresie, și substantivat, n.) Probă pozitivă= copia unui negativ fotografic, care redă ca în realitate părțile luminoase și cele întunecate ale obiectului fotografiat.
♦ (gramatică; numai în expresie) Grad pozitiv (și substantivat, n.) = formă obișnuită a adjectivului sau a adverbului, cu ajutorul căreia notăm existența însușirii la un obiect oarecare privit izolat sau la un proces exprimat printr-un verb, fără să ne referim la alte obiecte sau procese. «Roșu» reprezintă gradul pozitiv, iar «mai roșu» gradul comparativ al adjectivului «roșu».