eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime bucuros

Care sunt antonimele pentru bucuros?

Vezi mai jos ale cuvântului bucuros”?
Antonim „a (se) bucuros”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime bucuros
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Bucuros:
abătut indispus întristat supărat trist




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
BUCURÓS, -OÁSĂ, bucuroși, -oase, adjectiv (Uneori urmat de determinări introduse prin prepoziție «de» sau conjuncție «că», «să»)

1. Care este cuprins de bucurie, plin de bucurie, foarte mulțumit; vesel. Și bucuros de jocul vieții năzdrăvan Le voi zîmbi la toate in chipul unei flori. BENIUC, vezi 60. Ne-am simțit bucuroși că ne aflăm împreună. SADOVEANU, N. forme

13. Aveai mușterei, de nu erai bucuros. CREANGĂ, P. 109.
       • Expresia: A fi bucuros de oaspeți = a primi cu plăcere musafiri. Bătînd la ușă, l-au întrebat de-i bucuros de oaspeți. NEGRUZZI, S. I 82. A fi mai bucuros să... (sau dacă... sau cînd...) == a prefera să... Osteniți... de spaimele și de greutățile bejeniei și mai bucuroși să sufere ce-o fi să sufere... decît să mai descurce încîlcitele păduri de la Curtea de Argeș la deal, hotărîră să rămînă unde se găseau. GALACTION, O.I 280. Am găsit de cuviință-să te poftesc [la praznic] și pe d-ta... -Bucuros, dragă cumătră, dar mai bucuros eram cînd m-ai fi chemat la nuntă. CREANGĂ, P. 31.
       • (Întărit prin «bun») Era bună bucuroasă de a putea să scape de zmeu. ISPIRESCU, L. 24.

2. Care face ceva cu plăcere, cu drag, din toată inima. Făcu semne că bucuroasă ar merge cu el oriunde, ci ea e mută. RETEGANUL, P. V 19. I-au pețit fata. Sfînta Duminică i-au dat-o bucuroasă. SBIERA, P. 85. De-o fi una, de-o fi alta... ce e scris și pentru noi. Bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război. EMINESCU, O. I 146. Eu v-aș primi bucuroasă. ȘEZ. I 263.
       • (Adverbial) Atuncea să ne așezăm la masă, a hotărît tata.

– Bucuros, cumnate, numai cît se cuvine să se așeze mai întîi... cumnata. SADOVFANU, N. forme

14.
       • (întărit prin «bun») Faceți ceva rînduială!...

– Cum să nu, finule, bun bucuros! RETEGANUL, P. I 70.
       • (Adverbial, Transilvania; formulă de politețe cu care se răspunde celui ce mulțumește pentru ceva) Pentru puțin! n-ai de ce! mă rog! Mulțumesc! -Bucuros!