eSursa - Dictionar de sinonime



Antonime atac

Care sunt antonimele pentru atac?

Vezi mai jos ale cuvântului atac”?
Antonim „a (se) atac”!
CONSULTĂ DEX SINONIME
Antonime atac
Dicționarul de antonime dă următoarele antonime ale cuvântului Atac:
apărare ripostă




Sursa antonimelor: Dicționar de antonime




Definiție din
Dicționarul limbii romîne literare contemporane
ATÁC, atacuri, substantiv neutru

1. Mișcare ofensivă a unor forțe armate, îndreptată împotriva unui obiectiv inamic. vezi ofensivă, asalt, șarjă. A porni la atac. A da un atac. Atac la baionetă. Atac_aerian. Atac cu gaze. ▭ Locotenent-colonel Sergiu Voinescu, în fruntea dorobanților de Iași și Vaslui, dusese trupele de atac cu un avînt eroic. despre ZAMFIRESCU, R. 235.
       • (La singular articulat) Semnal de trompetă, de corn etc. care cheamă soldații la luptă. Deodată izbucni strigarea vijelioasă a cornurilor: atacul! Și, ca izbite de suflarea unui orcan, tresăriră companiile, se plecară și porniră într-o rostogolire uriașă. SADOVEANU, O. VI 34.
♦ Agresiune împotriva cuiva (cu ajutorul unei arme sau al unui instrument). Puterea și mai ales iuțeala atacului neașteptat îi oprește în loc; loviturile, care curg ca grindina, le iau văzul. VLAHUȚĂ, O. A. II 119.

2. Acțiune violentă și susținută (folosind diverse mijloace combative) Împotriva unor teorii, unor concepții, unor drepturi cîștigate sau împotriva apărătorilor acestora. În 1924 Partidul comunist este scos în afara legilor țării de către guvernul liberal, care dezlănțuie în același timp un atac direct împotriva libertăților cetățenești și mai cu seamă împotriva cuceririlor clasei muncitoare. GHEORGHIU-DEJ, articulat cuvânt

11.
       • Cale de atac vezi cale.

3. Apariție bruscă și puternică a unei boli. vezi criză, șoc, acces. Atac de cord.
♦ Congestie cerebrală, apoplexie. Fugi să nu te mai vadă Eftimița, că o dai în atac. GALACTION, O. I 77.
♦ (învechit și popular) Ftizie.